Audio w Octavi I co założyć????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • holden
    Classic
    • 2011
    • 3

czytam wasze opinie i ... muszę napisać.

W szkole mnie uczyli, że amortyzator pracuje tylko w jedną stronę. I to zjawisko zawsze się potwierdza w rzeczywistości. Więc amorek powinno dać się wcisnąć dość lekko. Tak jak to jest na twoim filmiku BORA, ale rozciągnięcie go to już wymaga siły. A w twoim przypadku amortyzator opada pod własnym ciężarem prawie bez oporu. Więc jego tłumienie jest bliskie zeru. Czeka cię dość szybka wymiana.
  • Filipo_2007
    Classic
    • 2010
    • 20

Witam!!! Chce założyć w swojej Octavi inne audio i nie wiem co założyć. Myślałem o Alpine. Co o tym myślicie?? Chce zmienić wszystko. Radio, głośniki, wzmacniacz, woofer. czekam na porady. Z góry dzięki
    Filipo_2007

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Filipo_2007, zacznij od określenia swojego budżetu i preferencji muzycznych :diabelski_usmiech

a właściwie to zaccznij od zapoznania się z TYM tematem , a szczególnie z PDF'em do którego jest tam link
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Filipo_2007
        Classic
        • 2010
        • 20

Nie chcę żeby cena była mocno przesadzona ale nie chcę też niczego badziewnego. chcę zmienić wszystkie głośniki (drzwi przód półka tył i wysokotonowe) Wszystkie głośniki założyć w fabrycznych miejscach. w bagażniku myślałem nad małym wooferem ale nie za mocno przesadzonym. Chcę żeby to wszystko bardzo czysto grało. Myślałem o radiu Alpine CDA117Ri (http://allegro.pl/alpine-cda-117ri-p...304903784.html) tylko jakie glośniki. Chcę mieć wszystko jednej firmy.
        Filipo_2007

Komentarz

• W1Michał
          Rider
          • 2006
          • 351

zależy co dla kogo jest badziewiem, podaj cały budżet to będziemy mysleć. Podstawą jest wytłumienie drzwi (proponuje maty STP bo to będzie raczej budżetowa instalacja), do tego pierścienie z MDFu pod głośniki w drzwiach. Tylne głośniki sobie odpuść. A dlaczego wszystko ma być jednej marki ?
          http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zestaw dwu drozny w cenie do 400zl mozna juz jakis normalny kupic, ktory bedzie gral pod radiem Clarion lub Alpine gdzie koncowki mocy maja pewnie realnie z 10-15W :?:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Filipo_2007
              Classic
              • 2010
              • 20

Pierścienie MDF już mam. Myślałem o jednej marce bo zawsze mi sie wydawało że wszystko jednej marki lepiej idzie skonfigurować. To mówisz ża głośniki tylko w przednich drzwiach?? A tył co?? Zaproponuj jakiś sprzet z kwotami a ja się zastanowie. nie mam jakiś mocno sprecyzowanych kosztów. Powiedz mi jak najlepiej wygłuszyć całe auto. Wszystko wykleić matami??

[ Dodano: Pią 19 Lis, 10 22:12 ]
              Jeżeli nie byłoby problemem to prześlijcie mi jakieś linki z glośnikami które proponujecie i maty. z góry dzięki chlopaki
              Filipo_2007

Komentarz

• W1Michał
                Rider
                • 2006
                • 351

sprzęt jednej marki nie ma nic wspólnego z lepszą konfiguracją czy lepszym dźwiękiem, zazwyczaj jest odwrotnie, np Alpine robie niezłe radia, ale głośniki w niższym przedziale już nie koniecznie. Jak zrobisz sobie dobrze przód to tył nie będzie ci potrzebny. (tego stereotypu że więcej głośników jak najmocniejszych da lepszy efekt nigdy sie nie zwalczy chyba). Maty itp są w internecie, wystarczy wpisać w google. Czy jest sens głuszyć całe auto to już zależy od ciebie, ja np wolalbym wytłumić tylko drzwi a dołożyć do lepszych klocków

[ Dodano: Pią 19 Lis, 10 22:37 ]
                aha - budżetu nadal nie podałeś, więc nadal nie wiadomo ile chcesz wydać. Nikt tu nie będzie robił 15 konfiguracji z progami co 100 zł

Komentarz

• Filipo_2007
                  Classic
                  • 2010
                  • 20

Radio chcę Alpine i wiem ile kosztuje. głośniki ok 400zł za przód a woofer ok 300zł. nie wiem jaki wzmacniacz więc nie umiem sprecyzować kosztu
                  Filipo_2007

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

Za te pieniądze to lepiej kup porządne głośniki na przód i pomyśl nad wymianą kabli głośnikowych, ew poprawieniem zasilania radia. Woofer za 300 pln to raczej do muzyki "popularnej" się nadaje i to też raczej z MP3 niż z CD.
                    Nie wiem co to za mania 1000 głośników w samochodzie. Nikt się nie zastanawiał dlaczego w systemy high end budowane są jako stereo, a właściwie 2xmono??
                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• koddi
                      Rider
                      • 2008
                      • 405
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Ja osobiście poza kablami ...

wygłuszyłem drzwi matami butomicznymi + na każde łączenie maty dodałem uszczelkę taką jak do okien
                      mdf'y wysmarowane od środka silikonem
                      głośniki Infinity REF 6020CS
                      Alpine CDA-9887r moim zdaniem radio ciekawe tym bardziej po odblokowaniu zestawem ktx 100eq bass nabrał głębokości a wysokie tony nie piszczą :lol:

cały zestaw miał na celu nie ogłuszać tylko dawać przyjemność słuchania muzyki w dobrej jakości

moje spostrzeżenia ?? jak na takie pieniądze moim zdaniem udany zestaw...jakość muzyki daje się odczuć nawet nie posiadając pieca cała moc czerpana z radia 4*50W
                      Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                      Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                      ...
                      A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• W1Michał
                        Rider
                        • 2006
                        • 351

ja np jstem zwolennikiem używek, za 500 - 600 zł mozna dorwać dobrze grające radio. Co do głośników w tej kasie dobrą robote robią Morel Maximo, ostatnio sobie ich słuchałem i za te pieniądze są ok. Subwoofer - zwróciłbym uwage np na JL Audio 10WX, wzmacniacz najlepiej 4 kanałowy, jakaś fajna używka np u-dimension, tu nie wiem jaki masz budżet, to tak na szybko

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

Filipo_2007, te 300 zamiast na byle jakiego suba przeznacz na wytlumienie drzwi
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• koddi
                            Rider
                            • 2008
                            • 405
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

podepnę się do wypowiedzi Nexus6 i się zgodzę....zacznij od kabli bo tego już nie będziesz wymieniał później wytłumienie...po sobie wiem że w tej chwili zainwestowałbym w "Dynamat" są co prawda droższe ale sam sposób montażu o wiele prostszy i szybszy...sam zakładałem maty butomiczne jak na razie jestem zadowolony z efektu ale walka była nierówna podczas montażu :lol:
                            Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                            Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                            ...
                            A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• zwolin
                              Rider
                              • 2010
                              • 656

I jeszcze jedno - nie kupuj radia dlatego, że Ci się podoba. Idź gdzieś, gdzie będziesz miał możliwość porównania kilku modeli. Często jest tak, że modele o wyśrubowanych parametrach wcale nie chcą grać. Co innego moc, pasmo przenoszenia i zniekształcenia zmierzone w laboratorium dla znormalizowanego sygnału, a co innego zachowanie sprzętu w utworach typu Battery z płyty S&M Metallicy (moim zdaniem jeden z najbardziej wymagających utworów , jeśli chodzi o wierność reprodukcji dźwięku)
                              Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                              O II Tour Combi 1.6
                              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Dud3k
                                Drive
                                • 2010
                                • 74

Co do subwoofera i wzmacniacza moge ci polecić zestaw Peiyinga, mam go u Siebie i muszę przyznać ze gra bardzo ładnie. wzmacniacz 2 kanałowy 1200w (400RMS) z możliwością mostkowania daje bardzo dobry efekt.

To ma u siebie w szkodniku Cena nie wygurowana mi sie wydaję a jakość Bardzo dobra i chyba jeszcze niedoceniona...

Komentarz

• adi747
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1138

87db ma ta skrzynka lepiej kupić coś co ma koło 92db większy potencjał
                                  http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                  była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                  2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                  JEST
                                  megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                  octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                  octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Dud3k
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 74

No wiesz ale chyba cena nie jest wygorowana

Komentarz

• ziutsane
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 2376

Moim zdaniem wygorowana jezeli wziac pod uwage awaryjnosc sprzetu.
                                      Kiedys wozilem GZRA 2100X i GZTA2.500 i calkiem w porzadku tandem i powiem wiecej, jednej firmy :P
                                      Radio: C90r+XDP210EQ
                                      Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                      Wzm:XES M1+FP 1.800
                                      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Dud3k
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 74

Amaryjny to on raczej nie jest skoro juz prawie 3 lata posiadam ten sprzet a szczerze wam mowie ze cicho muzyki w trasie nie slucham

Komentarz

Pracuję...